by admin

PRU Ke-14: Hari Penentuan

Marilah mari pergi mengundi, Jangan lupa kewajipan pada negara.   Setelah kita dijemukan dijamukan dengan kempen demi kempen oleh Barisan Nasional dan Pakatan Harapan selama beberapa minggu, akhirnya telah tiba masanya kita menjalankan tanggungjawab kepada negara. Samada kita nak renew kontrak kita dengan kerajaan Barisan Nasional (yang memerintah dah 60 tahun) ataupun kita ingin menyahut…

by admin

Stephen Hawking Meninggal Dunia

  Ahli fizik terkemuka, Stephen Hawking, meninggal dunia pagi tadi di rumahnya di Cambridge. Anak-anaknya mengesahkan berita pemergian bapa mereka sebentar tadi. Mendiang berumur 76 tahun. Ni berita yang amat sedih terutama kepada mereka yang mengikuti perkembangan beliau. Hawking merupakan seorang theoretical physicist yang amat terkenal oleh kerana kepintaran dan semangatnya yang tak pernah luntur di…

by admin

Milo Tak Menyihatkan? Part 1

  Dalam sebuah video tular oleh Vishen Lakhiani, dia mendakwa bahawa minuman coklat kegemaran ramai, Milo, sebenarnya tidak sesuai diminum berikutan kandungan gulanya yang terlampau tinggi – lebih kurang 40%! Video linknya di sini. Kalau betul lah gula dia sebanyak tu, memang berita tak baiklah untuk kita. Sebagai penggemar Milo, saya akui terlepas pandang dengan…

by admin

Seruan Nostalgia: Kedai Auntie di Campbell Complex

Dulu time kitorang mula berjinak-jinak dengan irama punk + metal, Kedai Auntie di Kompleks Campbell ni lah antara tempat kami berkunjung. Waktu tu saya dan bandmates, Shahrul Ismail dan drummer, Hadri Ibrahim, sering bertandang ke sini. Tujuannya adalah untuk mendapatkan kaset-kaset underground yang lazimnya tidak terdapat di pasaran mainstream. Kaset-kaset copy atau “kaset fotostat” inilah menjadi medium…

by admin

Gara-gara Hina Nabi, Wanita Dijel & Denda

Ni pon satu lagi kes yang saya anggap agak extreme. Seorang surirumah di Ipoh menerima hukuman jel selama enam bulan dan denda RM 15,000 gara-gara mengeluarkan kata-kata yang menghina Nabi Muhammad. Tertuduh, Tham Yut Mooi, 46, dikatakan melakukan kesalahan tersebut di sebuah masjid kat Ulu Kinta di hadapan tiga orang saksi. Apa yang dia kata pasal…

by admin

Happy New Year 2018

  Selamat Tahun Baru 2018. Begitu pantas masa berlalu, kini kita sudahpun berada dalam tahun 2018. Satu tahun, yang diharapkan, dapat membawa seribu satu makna dalam kehidupan kita. Di awal tahun sebegini kita kembali dengan azam yang baru. Azam tahun lepas pon entah settle, entah tak. Apapun, kita menutup tirai 2017 dengan jayanya dengan semangat…

by admin

Bantuan Diperlukan: Abd Manaf Mohd Noh

Salam 1 Malaysia, Seorang warganegara Malaysia, Abd Manaf Mohd Noh, 81, atau dikenali sebagai Tok Manaf, kini berada dalam keadaan kritikal di Seoul, Korea setelah mengalami masalah jantung. Lebih memilukan kos rawatan serta pembedahan telah menjangkaui RM 800 ribu. Beliau dimasukkan ke sebuah hospital di Korea setelah mengadu sesak nafas dan letih ketika bersiar-siar dengan…

by admin

Madball Live In Bangkok

Madball: Live in Bangkok Friday, 8 Dec 2017 | 7.00 – 11.00 pm Hollywood Ratchada 4 Bangkok, Thailand   Wow… sekali lagi Bangkok menjadi the place-to-be dengan persembahan kumpulan lagenda hardcore New York, Madball. Pastinya ramai peminat hardcore teruja dengan perkembangan ni. Bangkok ni memang tempat special kot. Baru beberapa bulan lepas saja diorang jemput…