by admin

Gadis Muslimah menyanyi “Ave Maria” di Majlis Pengebumian rakan Kristiannya

Satu lagi video yang mula viral sekarang ni. Seorang wanita bertudung dilihat sedang menyanyikan “Ave Maria” di majlis upacara pengebumian rakan kristiannya di sebuah gereja di Bogor, Indonesia. Rakaman video tersebut menjadi viral setelah diposkan di Facebook oleh seorang pengunjung yang bernama Budi Soehardi. Dikatakan wanita tersebut merupakan sahabat baik mendiang Chantarina Suyanti, yang baru…

by admin

Perlu Ke Dobi Khas Untuk Muslim Sahaja?

  Semenjak terbongkarnya kes sebuah kedai dobi di Muar, Johor mengenakan syarat khas kepada penggunanya iaitu hanya yang beragama Islam sahaja dibenarkan menggunakan perkhidmatan dobi tersebut, ramai pihak yang bertikam lidah dalam hal ni. Ada segelintir kecil yang bersetuju dan menyokong tindakan pengusaha dobi tersebut. Namun, ramai lagi yang tidak bersetuju dengan tindakan itu dengan…

by admin

Sekolah Tahfiz Terbakar, Lebih 20 Maut

Inna lillah wa inna ilaihi rajiuun. Amat sedih sekali bila mendapat tahu pasal kebakaran yang berlaku di Sekolah Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Dato’ Keramat, yang mengorbankan seramai 21 orang pelajar dan dua orang guru sekolah berkenaan. Kejadian yang berlaku kira-kira jam lima pagi itu turut dirakamkan oleh seorang bystander yang tak dikenali. Dalam rakaman video…

by admin

Selamat Menyambut Merdeka & Hari Raya Aidiladha

Salam Merdeka! Tahun ni negara kita menyambut kemerdekaannya yang ke-60. Dah 60 tahun kita merdeka rupanya. Kebetulan pula sambutan kemerdekaan pada tahun ni back-to-back dengan Raya Haji/korban. Dan, kita pula baru habis menganjurkan Sukan SEA. Jadinya, memang sibuk lah time ni. Apapun, Selamat Merdeka dan Selamat Hari Raya.       Share this on :

by admin

Melayu Atheist, Di Mana Pendirian Kita?

  Sekarang ni kecoh lagi pasal isu Malay Atheists apabila viralnya foto yang didakwa sebagai wefie yang diambil ketika perjumpaan Malaysian Atheists pada bulan lepas. Ada yang mendakwa dalam gambar tu ada beberapa orang Melayu yang turut serta. Entah betul, entah tidak dakwaan tu. Tapi, apa pun gambarnya di bawah ni.   Mana satu yang…

by admin

Kisah Nurhanizah dan Anjingnya, Bubu

  Ni cerita pasal seorang gadis Melayu bernama Nurhanizah Abdul Rahman (gambar atas) dengan anjingnya, Bubu. Kisah ni menjadi viral selepas Nurhanizah memuatnaik posting pasal dia dan Bubu di lama sosial Facebook. Instead of memberikan pujian dan kata-kata semangat, ramai pulak yang mengutuk dan menyelar tindakannya memelihara anjing.  Wow… ramai yang anti-anjing rupanya. Tambahan pulak,…

by admin

Lagi Serangan Maut, Kali Ini di London

  Dimana letaknya perikemanusiaan? Sekali lagi England menjadi sasaran keganasan militan Islam apabila tiga pengganas bertindak melanggar pejalan kaki di London Bridge menggunakan sebuah van. Van yang digunakan oleh pengganas terbabit dipandu laju di atas kaki lima jambatan tersebut dan merempuh beberapa orang pejalan kaki sebelum terbabas di penghujung jambatan. Ketiga-tiga suspek kemudian melarikan diri ke Pasar Borough, yang…

by admin

Pengeboman Manchester Arena Angkara ISIS

Bom yang diletupkan oleh seorang pengebom berani mati di Manchester Arena, England, dipercayai didalangi kumpulan pengganas ISIS. Suspek, Salman Abedi (gambar), 22, yang terkorban di tempat kejadian, dipercayai meledakkan IED (improvised explosive device), beserta dirinya, sejurus selepas konsert Ariana Grande yang diadakan pada malam 22 Mei tersebut. Akibat letupan itu, seramai 22 orang terbunuh manakala 119 lagi cedera. Yang saya…

by admin

Ramadan Mubarak 1438h

  Ramadan Mubarak! Sekali lagi umat Islam di seluruh dunia menghadapi Ramadan dengan penuh harapan dan kesabaran yang tinggi. Bukan senang tau nak puasa sebulan ni. Terutama kanak-kanak yang baru first time nak posa. Yelah, nak tahan makan dan minum pulak. Memanglah, secara fizikal senang. Tapi, secara mental amat mencabar kewibawaan. Harap takdelah ibubapa yang memaksa anak…

by admin

Antara Islam & Melayu Kon

  Melayu Kon adalah istilah yang saya rekacipta setelah melihat sebuah klip video sekumpulan jemaah surau membelasah seorang pemandu Cina lepas solat Jumaat. Di dalam klip video viral yang berdurasi lebih dua minit itu, kelihatan jemaah Surau Taman Austin Perdana, Johor Bahru, berganding bahu memukul dan menendang sebuah Toyota Camry berwarna putih. Ada yang mengetuk cermin kereta tu suruh berhenti, ada yang terpekik…

by admin

Kenapa Mashal Khan Dibunuh Dengan Kejam?

Ni satu lagi contoh keganasan agama yang melampau. Kali ni di Pakistan. Mangsa, Mashal Khan (gambar), 23, seorang pelajar di Universiti Abdul Wali Khan di Mardan, dibelasah beramai-ramai dan ditembak mati oleh sekumpulan pelajar gara-gara dituduh mengeluarkan kenyataan yang menghina Islam di media sosial. Lebih mengerikan lagi, mangsa dipukul, dilibas dengan kayu, dipijak, disepak dan, kemudiannya, ditembak mati…

by admin

Astaghfirullah… Benarkah Siti Kasim Dah Murtad?

  Murtad?!!! Astaghfirullah… mengucap dulu. Bawak bertenang, adik, kakak & abang-abang sekalian. Tarik nafas panjang-panjang. Tarik… lepas. Tarik… lepas. Tarik… tahan… dan lepassss. Lega sikit bukan? OK, sekarang kita dah bernafas lega, bolehlah kembali kepada topik yang hangat di atas. Topiknya… “Benarkah Siti Kasim Dah Murtad?” Ni berikutan kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria (gambar)…