by admin

Stephen Hawking Meninggal Dunia

  Ahli fizik terkemuka, Stephen Hawking, meninggal dunia pagi tadi di rumahnya di Cambridge. Anak-anaknya mengesahkan berita pemergian bapa mereka sebentar tadi. Mendiang berumur 76 tahun. Ni berita yang amat sedih terutama kepada mereka yang mengikuti perkembangan beliau. Hawking merupakan seorang theoretical physicist yang amat terkenal oleh kerana kepintaran dan semangatnya yang tak pernah luntur di…

by admin

Tutup Lampu Untuk Earth Hour 2017

Hampir setiap tahun kami sekeluarga celebrate Earth Hour ni. Cumanya tahun lepas jelaa saya tak berkesempatan. Terpaksa kerja time tu. Family saya mula meraikan Earth Hour ni sejak mula ia diperkenalkan lagi (mungkin tahun 2010 atau 2011 gitu). Kami akan  memadamkan semua lampu-lampu (dan kebanyakan perkakas elektrik) di rumah selama sejam pada hari tersebut. Itulah komitmen kami terhadap kempen Earth Hour ini….

by admin

Ada Apa Dengan Zakir Naik?

Betul ke Dr. Zakir Naik ni menyokong ideologi pengganas? Pengganas? Nampak macam orang baik je. Tapi, kalau tak benar, kenapa ramai yang benci sangat kat dia?  Sampai boleh kena banned dari menjejakkan kaki ke UK dan Canada. Dan, pasal apa negara kita begitu teruja mengundang dia datang ke sini? Siap nak bagi taraf kerakyatan lagi. Adakah kita ni baik tak bertempat? Hmmm……

by admin

Evolution – Part 5 of 7 – Why Sex? (PBS Documentary)

Evolution is a 2001 documentary series by the American broadcaster Public Broadcasting Service (PBS) and WGBH on evolutionary biology, from the producers of NOVA.   Watch all seven parts here, from cocokoreena’s channel: Part 1 of 7: Darwin’s Dangerous Idea Part 2 of 7: Great Transformations Part 3 of 7: Extinction Part 4 of 7: Evolutionary…