by admin

Breast Cancer Awareness Month 2017

Salam sejahtera. Oktober merupakan Bulan Kesedaran Barah Payudara atau Breast Cancer Awareness Month. Kanser payudara ini boleh dirawat seandainya masih berada di peringkat awal. Jadi, di sini, ingin saya mengingatkan kepada para wanita untuk sentiasa mengadakan Breast Self Examination seberapa kerap yang mungkin. Terdapat pelbagai tutorial di Internet yang memberikan tunjuk ajar tentang cara-cara menjalankan pemeriksaan payudara sendiri atau lebih dikenali sebagai…

by admin

Sekolah Tahfiz Terbakar, Lebih 20 Maut

Inna lillah wa inna ilaihi rajiuun. Amat sedih sekali bila mendapat tahu pasal kebakaran yang berlaku di Sekolah Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Dato’ Keramat, yang mengorbankan seramai 21 orang pelajar dan dua orang guru sekolah berkenaan. Kejadian yang berlaku kira-kira jam lima pagi itu turut dirakamkan oleh seorang bystander yang tak dikenali. Dalam rakaman video…

by admin

Selamat Menyambut Merdeka & Hari Raya Aidiladha

Salam Merdeka! Tahun ni negara kita menyambut kemerdekaannya yang ke-60. Dah 60 tahun kita merdeka rupanya. Kebetulan pula sambutan kemerdekaan pada tahun ni back-to-back dengan Raya Haji/korban. Dan, kita pula baru habis menganjurkan Sukan SEA. Jadinya, memang sibuk lah time ni. Apapun, Selamat Merdeka dan Selamat Hari Raya.       Share this on :

by admin

Melayu Atheist, Di Mana Pendirian Kita?

  Sekarang ni kecoh lagi pasal isu Malay Atheists apabila viralnya foto yang didakwa sebagai wefie yang diambil ketika perjumpaan Malaysian Atheists pada bulan lepas. Ada yang mendakwa dalam gambar tu ada beberapa orang Melayu yang turut serta. Entah betul, entah tidak dakwaan tu. Tapi, apa pun gambarnya di bawah ni.   Mana satu yang…

by admin

R.I.P. Chester Bennington

Berita terkini. Penyanyi utama band terkemuka Linkin Park, Chester Bennington, meninggal dunia siang tadi disyaki bunuh diri. Beliau meninggalkan seorang isteri dan enam orang anak. Berita sebegini tentu mengejutkan ramai pihak di dalam industri muzik dan juga para peminat Linkin Park. Saya amat menganggap Chester sebagai seorang yang berjaya me-mainstream kan music underground di dalam…

by admin

Kisah Nurhanizah dan Anjingnya, Bubu

  Ni cerita pasal seorang gadis Melayu bernama Nurhanizah Abdul Rahman (gambar atas) dengan anjingnya, Bubu. Kisah ni menjadi viral selepas Nurhanizah memuatnaik posting pasal dia dan Bubu di laman sosial Facebook. Instead of memberikan pujian dan kata-kata semangat, ramai pulak yang mengutuk dan menyelar tindakannya memelihara anjing.  Wow… ramai yang anti-anjing rupanya. Tambahan pulak,…

by admin

Lagi Serangan Maut, Kali Ini di London

  Dimana letaknya perikemanusiaan? Sekali lagi England menjadi sasaran keganasan militan Islam apabila tiga pengganas bertindak melanggar pejalan kaki di London Bridge menggunakan sebuah van. Van yang digunakan oleh pengganas terbabit dipandu laju di atas kaki lima jambatan tersebut dan merempuh beberapa orang pejalan kaki sebelum terbabas di penghujung jambatan. Ketiga-tiga suspek kemudian melarikan diri ke Pasar Borough, yang…

by admin

Pengeboman Manchester Arena Angkara ISIS

Bom yang diletupkan oleh seorang pengebom berani mati di Manchester Arena, England, dipercayai didalangi kumpulan pengganas ISIS. Suspek, Salman Abedi (gambar), 22, yang terkorban di tempat kejadian, dipercayai meledakkan IED (improvised explosive device), beserta dirinya, sejurus selepas konsert Ariana Grande yang diadakan pada malam 22 Mei tersebut. Akibat letupan itu, seramai 22 orang terbunuh manakala 119 lagi cedera. Yang saya…