by admin

Ramadan Mubarak 1438h

  Ramadan Mubarak! Sekali lagi umat Islam di seluruh dunia menghadapi Ramadan dengan penuh harapan dan kesabaran yang tinggi. Bukan senang tau nak puasa sebulan ni. Terutama kanak-kanak yang baru first time nak posa. Yelah, nak tahan makan dan minum pulak. Memanglah, secara fizikal senang. Tapi, secara mental amat mencabar kewibawaan. Harap takdelah ibubapa yang memaksa anak…

by admin

Antara Islam & Melayu Kon

  Melayu Kon adalah istilah yang saya rekacipta setelah melihat sebuah klip video sekumpulan jemaah surau membelasah seorang pemandu Cina lepas solat Jumaat. Di dalam klip video viral yang berdurasi lebih dua minit itu, kelihatan jemaah Surau Taman Austin Perdana, Johor Bahru, berganding bahu memukul dan menendang sebuah Toyota Camry berwarna putih. Ada yang mengetuk cermin kereta tu suruh berhenti, ada yang terpekik…

by admin

Bantu Selamatkan Taman Rimba Kiara!

Selamatkanlah Taman Rimba Kiara! TTDI Townhall Meeting Ahad, 7 Mei 2017 | 3.00 ptg Auditorium, Institut Pengurusan Wanita (WIM) 7, Jalan Abg Haji Openg, Taman Tun Dr. Ismail 60000 Kuala Lumpur Satu perhimpunan telah diadakan di Auditorium, Institut Pengurusan Wanita (WIM), TTDI bagi membincang dan membantah Pelan Pembangunan di Taman Rimba Kiara. Dalam pelan tersebut, pihak…

by admin

Earth Crisis Menyerlah di Adrenaline 2017, Bangkok

Earth Crisis: Live in Bangkok Friday, 5 May 2017 | 6.00 – 11.00 pm Hollywood Awards Ratchada Soi 4 Bangkok, Thailand Setelah sekian lamanya tak pergi gig hardcore. Kali ni saya sempat menyaksikan sendiri Earth Crisis perform secara live di Bangkok. Memang perasaan dia lain macamlah. Akhirnya, saya dapat lihat dengan mata kepala sendiri band favourite saya ni…

by admin

Kebab Turki Baba Rafi

Lama dah tak pekena kebab Baba Rafi ni. Dulu selalu jugak makan. Bagi saya, kebab ni ringkas dan sedap. Simple, good food on the go. Saya dulu selalu dok pi kat kiosk dia di Tesco Mutiara Damansara. Kecik je kedai dia pon. Selalu bila pi pon tak ramai customer. Mungkin disebabkan kurang sambutan, kedai tu terpaksa ditutup….

by admin

Kenapa Mashal Khan Dibunuh Dengan Kejam?

Ni satu lagi contoh keganasan agama yang melampau. Kali ni di Pakistan. Mangsa, Mashal Khan (gambar), 23, seorang pelajar di Universiti Abdul Wali Khan di Mardan, dibelasah beramai-ramai dan ditembak mati oleh sekumpulan pelajar gara-gara dituduh mengeluarkan kenyataan yang menghina Islam di media sosial. Lebih mengerikan lagi, mangsa dipukul, dilibas dengan kayu, dipijak, disepak dan, kemudiannya, ditembak mati…

by admin

Astaghfirullah… Benarkah Siti Kasim Dah Murtad?

  Murtad?!!! Astaghfirullah… mengucap dulu. Bawak bertenang, adik, kakak & abang-abang sekalian. Tarik nafas panjang-panjang. Tarik… lepas. Tarik… lepas. Tarik… tahan… dan lepassss. Lega sikit bukan? OK, sekarang kita dah bernafas lega, bolehlah kembali kepada topik yang hangat di atas. Topiknya… “Benarkah Siti Kasim Dah Murtad?” Ni berikutan kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria (gambar)…

by admin

How God Favors Evil

  This is one of my all-time favourite videos from Darkmatter2525. It’s mind-boggling and encourages the viewers to question their faith in God. Is there an omni-benevolent God? One that could help those in need – but in actuality doesn’t want to help at all, and rather enjoys the pain and suffering that takes place in the world today?….

by admin

Koleksi Syiling Emas 50 Sen & Wang Kertas Rare

Saya mula kumpul duit syiling emas 50 sen ni dah lebih kurang tiga tahun. Kiranya sebagai hobi sampingan laa. Tapi, saya hanya kumpul syiling emas 50 sen  sahaja… yang syiling emas 20 sen tu saya tak kumpul. Pada mulanya, saya start slow, memang pelan-pelan kayuh. Sekarang ni, koleksi saya dah pon melebihi 1400 keping – that’s more than…

by admin

Tutup Lampu Untuk Earth Hour 2017

Hampir setiap tahun kami sekeluarga celebrate Earth Hour ni. Cumanya tahun lepas jelaa saya tak berkesempatan. Terpaksa kerja time tu. Family saya mula meraikan Earth Hour ni sejak mula ia diperkenalkan lagi (mungkin tahun 2010 atau 2011 gitu). Kami akan  memadamkan semua lampu-lampu (dan kebanyakan perkakas elektrik) di rumah selama sejam pada hari tersebut. Itulah komitmen kami terhadap kempen Earth Hour ini….

by admin

Google Doodle Sempena Hari Kelahiran Allahyarham P. Ramlee

22 Mac 2017: Sempena Hari Kelahiran Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang ke-88, pada hari ni, Google memperingati tarikh bersejarah ini ke dalam Google Doodle nya (Doodle tu kat laman muka utamanya di www.google.com), hari ni sahaja. Untuk pengetahuan umum, Allahyarham dilahirkan pada 22 Mac, 1929. Bila teringat kembali jasa dan pengorbanan beliau, kita tak dapat lari dari terasa…

by admin

Ada Apa Dengan Zakir Naik?

Betul ke Dr. Zakir Naik ni menyokong ideologi pengganas? Pengganas? Nampak macam orang baik je. Tapi, kalau tak benar, kenapa ramai yang benci sangat kat dia?  Sampai boleh kena banned dari menjejakkan kaki ke UK dan Canada. Dan, pasal apa negara kita begitu teruja mengundang dia datang ke sini? Siap nak bagi taraf kerakyatan lagi. Adakah kita ni baik tak bertempat? Hmmm……