by admin

How God Favors Evil

  This is one of my all-time favourite videos from Darkmatter2525. It’s mind-boggling and encourages the viewers to question their faith in God. Is there an omni-benevolent God? One that could help those in need – but in actuality doesn’t want to help at all, and rather enjoys the pain and suffering that takes place in the world today?….

by admin

Koleksi Syiling Emas 50 Sen & Wang Kertas Rare

Saya mula kumpul duit syiling emas 50 sen ni dah lebih kurang tiga tahun. Kiranya sebagai hobi sampingan laa. Tapi, saya hanya kumpul syiling emas 50 sen  sahaja… yang syiling emas 20 sen tu saya tak kumpul. Pada mulanya, saya start slow, memang pelan-pelan kayuh. Sekarang ni, koleksi saya dah pon melebihi 1400 keping – that’s more than…

by admin

Tutup Lampu Untuk Earth Hour 2017

Hampir setiap tahun kami sekeluarga celebrate Earth Hour ni. Cumanya tahun lepas jelaa saya tak berkesempatan. Terpaksa kerja time tu. Family saya mula meraikan Earth Hour ni sejak mula ia diperkenalkan lagi (mungkin tahun 2010 atau 2011 gitu). Kami akan  memadamkan semua lampu-lampu (dan kebanyakan perkakas elektrik) di rumah selama sejam pada hari tersebut. Itulah komitmen kami terhadap kempen Earth Hour ini….

by admin

Google Doodle Sempena Hari Kelahiran Allahyarham P. Ramlee

22 Mac 2017: Sempena Hari Kelahiran Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang ke-88, pada hari ni, Google memperingati tarikh bersejarah ini ke dalam Google Doodle nya (Doodle tu kat laman muka utamanya di www.google.com), hari ni sahaja. Untuk pengetahuan umum, Allahyarham dilahirkan pada 22 Mac, 1929. Bila teringat kembali jasa dan pengorbanan beliau, kita tak dapat lari dari terasa…

by admin

Ada Apa Dengan Zakir Naik?

Betul ke Dr. Zakir Naik ni menyokong ideologi pengganas? Pengganas? Nampak macam orang baik je. Tapi, kalau tak benar, kenapa ramai yang benci sangat kat dia?  Sampai boleh kena banned dari menjejakkan kaki ke UK dan Canada. Dan, pasal apa negara kita begitu teruja mengundang dia datang ke sini? Siap nak bagi taraf kerakyatan lagi. Adakah kita ni baik tak bertempat? Hmmm……

by admin

Festival Makanan Antarabangsa Putrajaya 2017: Original Thai Food

Baru saja balik daripada Thai Food Festival di Putrajaya. Pergi pon hari Sabtu, so memang ramai lah pengunjungnya tadi. Semua orang sibuk nak try sajian Thailand. Orang Malaysia ni pon bukan asing sangat dengan menu Thai ni. Antaranya, tom yam, som tam, pulut ayam, pulut mangga, lut chin (?) dan pelbagai lagi aneka masakan orang-orang Siam ni. Nama dia pon beraneka…

by admin

Earth Crisis bakal perform di Asia Tenggara

Good news! Kumpulan hardcore straightedge terkemuka tahun 90-an, Earth Crisis, bakal mengadakan konsert di tiga lokasi di Asia Tenggara iaitu Bangkok, Jakarta dan Singapura pada bulan May 2017. Butir-butirannya adalah seperti berikut: Bangkok | 5 May 2017 (Fri)Venue: Live RCA, 94, 23/92-94 RCA Alley10310 Bangkok, Thailand Tickets: Click here Singapore | 6 May 2017 (Sat) 1 Commonwealth Lane149544 Singapore,…

by admin

Kes Bunuh Kim Jong Nam

Saya rasa persoalan yang bermain di fikiran semua orang sekarang ni ialah siapa yang bertanggungjawab di dalam kes pembunuhan Kim Jong Nam? Adakah Pyongyang? Kumpulan anti-Korea Utara? Pembunuh upahan? Individu berkepentingan? Atau, ada kisah lain? Setakat ni takde siapa lagi yang mengaku menjadi dalangnya. Jadi yang kita mampu buat hanyalah speculate pasal kes ni. Pihak Polis telahpun menahan…

by admin

Salah Tangkap Khalwat, Suami Isteri Saman JAWI

Pada pengamatan saya, kelakuan penguatkuasa Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) kali ni sudah melampaui batas. Apa taknya, pasangan suami isteri yang sah pun boleh kena tangkap basah dan dituduh berkhalwat. Lebih menyedihkan lagi, kedua-dua tertuduh, Mohd Ridhuan Giman, 34, dan isterinya, Siti Sarah Maulad Abdullah, 26, diperlakukan dengan begitu biadap sekali ketika tangkapan dibuat. Ni memaksa kedua-dua pasangan…

by admin

Bagaimana Nak Repair Duit Koyak?

Sekali-sekala kita dapat wang kertas yang koyak seperti contoh-contoh di bawah ini. Ada yang terkoyak sikit, ada yang dah koyak rabak, dan ada pulak yang terkoyak habis (putus kepada dua atau beberapa bahagian). Contoh 1: Koyak bucu. Contoh 2: Koyak rabak. Contoh 3: Koyak habis ni. Disclaimer: Wang kertas dalam gambar-gambar atas ni memang dah terkoyak dah. Bukan saya yang koyakkan….

by admin

Ice cream at Swensen’s, IOI City Mall, Putrajaya

  Kali terakhir saya pekena aiskrim Swensen’s ni lebih 25 tahun dulu. Masa tu saya zaman sekolah lagi. Sekali-sekala lepas sekolah kitorang akan singgah sat kat Swensen’s Seksyen 14, PJ (sama row dengan McDonald’s). Diorang jugak ada branch kat Damansara Jaya (dekat dengan Atria Shopping Gallery, dulunya dikenali sebagai Atria Shopping Centre). Situ pun kitorang lepak jugak sebab dekat dengan kedai…

by admin

Awas! Perogol Bersiri Kembali ke Malaysia.

  Kita sedia maklum pasal kepulangan perogol bersiri, Selva Kumar Subbiah, yang dah kembali ke Malaysia setelah menjalani hukuman penjara selama 24 tahun di Canada. Selva Kumar, 57, yang didapati bersalah merogol dan mencabul kehormatan puluhan wanita di Canada (sekitar tahun 80-an) tetap dibebaskan walaupun dibimbangi akan mengulangi jenayah seksual itu lagi. Ramai yang merasakan Selva Kumar ni masih lagi…

by admin

Lima Ditahan Polis Ekoran Kes Pukul Pemandu Lori

  Saya percaya ramai dah pon tonton klip video kes seorang pemandu lori dibelasah dengan kejam ekoran kemalangan kecil di Bukit Antarabangsa. Saya berani katakan nilah antara klip video yang menimbulkan kemarahan rakyat Malaysia. Saya akui, lepas saya tengok video tu pon memang ada rasa sakit hati. Apa taknya, disebabkan eksiden kecik macam ni pon pemandu lori tersebut, Nasrul…