by admin

Selamat Menyambut Merdeka & Hari Raya Aidiladha

Salam Merdeka! Tahun ni negara kita menyambut kemerdekaannya yang ke-60. Dah 60 tahun kita merdeka rupanya. Kebetulan pula sambutan kemerdekaan pada tahun ni back-to-back dengan Raya Haji/korban. Dan, kita pula baru habis menganjurkan Sukan SEA. Jadinya, memang sibuk lah time ni. Apapun, Selamat Merdeka dan Selamat Hari Raya.       Share this on :

by admin

Melayu Atheist, Di Mana Pendirian Kita?

  Sekarang ni kecoh lagi pasal isu Malay Atheists apabila viralnya foto yang didakwa sebagai wefie yang diambil ketika perjumpaan Malaysian Atheists pada bulan lepas. Ada yang mendakwa dalam gambar tu ada beberapa orang Melayu yang turut serta. Entah betul, entah tidak dakwaan tu. Tapi, apa pun gambarnya di bawah ni.   Mana satu yang…

by admin

R.I.P. Chester Bennington

Berita terkini. Penyanyi utama band terkemuka Linkin Park, Chester Bennington, meninggal dunia siang tadi disyaki bunuh diri. Beliau meninggalkan seorang isteri dan enam orang anak. Berita sebegini tentu mengejutkan ramai pihak di dalam industri muzik dan juga para peminat Linkin Park. Saya amat menganggap Chester sebagai seorang yang berjaya me-mainstream kan music underground di dalam…

by admin

Kisah Nurhanizah dan Anjingnya, Bubu

  Ni cerita pasal seorang gadis Melayu bernama Nurhanizah Abdul Rahman (gambar atas) dengan anjingnya, Bubu. Kisah ni menjadi viral selepas Nurhanizah memuatnaik posting pasal dia dan Bubu di laman sosial Facebook. Instead of memberikan pujian dan kata-kata semangat, ramai pulak yang mengutuk dan menyelar tindakannya memelihara anjing.  Wow… ramai yang anti-anjing rupanya. Tambahan pulak,…

by admin

Lagi Serangan Maut, Kali Ini di London

  Dimana letaknya perikemanusiaan? Sekali lagi England menjadi sasaran keganasan militan Islam apabila tiga pengganas bertindak melanggar pejalan kaki di London Bridge menggunakan sebuah van. Van yang digunakan oleh pengganas terbabit dipandu laju di atas kaki lima jambatan tersebut dan merempuh beberapa orang pejalan kaki sebelum terbabas di penghujung jambatan. Ketiga-tiga suspek kemudian melarikan diri ke Pasar Borough, yang…

by admin

Pengeboman Manchester Arena Angkara ISIS

Bom yang diletupkan oleh seorang pengebom berani mati di Manchester Arena, England, dipercayai didalangi kumpulan pengganas ISIS. Suspek, Salman Abedi (gambar), 22, yang terkorban di tempat kejadian, dipercayai meledakkan IED (improvised explosive device), beserta dirinya, sejurus selepas konsert Ariana Grande yang diadakan pada malam 22 Mei tersebut. Akibat letupan itu, seramai 22 orang terbunuh manakala 119 lagi cedera. Yang saya…

by admin

Ramadan Mubarak 1438h

  Ramadan Mubarak! Sekali lagi umat Islam di seluruh dunia menghadapi Ramadan dengan penuh harapan dan kesabaran yang tinggi. Bukan senang tau nak puasa sebulan ni. Terutama kanak-kanak yang baru first time nak posa. Yelah, nak tahan makan dan minum pulak. Memanglah, secara fizikal senang. Tapi, secara mental amat mencabar kewibawaan. Harap takdelah ibubapa yang memaksa anak…

by admin

Antara Islam & Melayu Kon

  Melayu Kon adalah istilah yang saya rekacipta setelah melihat sebuah klip video sekumpulan jemaah surau membelasah seorang pemandu Cina lepas solat Jumaat. Di dalam klip video viral yang berdurasi lebih dua minit itu, kelihatan jemaah Surau Taman Austin Perdana, Johor Bahru, berganding bahu memukul dan menendang sebuah Toyota Camry berwarna putih. Ada yang mengetuk cermin kereta tu suruh berhenti, ada yang terpekik…

by admin

Bantu Selamatkan Taman Rimba Kiara!

Selamatkanlah Taman Rimba Kiara! TTDI Townhall Meeting Ahad, 7 Mei 2017 | 3.00 ptg Auditorium, Institut Pengurusan Wanita (WIM) 7, Jalan Abg Haji Openg, Taman Tun Dr. Ismail 60000 Kuala Lumpur Satu perhimpunan telah diadakan di Auditorium, Institut Pengurusan Wanita (WIM), TTDI bagi membincang dan membantah Pelan Pembangunan di Taman Rimba Kiara. Dalam pelan tersebut, pihak…

by admin

Earth Crisis Menyerlah di Adrenaline 2017, Bangkok

Earth Crisis: Live in Bangkok Friday, 5 May 2017 | 6.00 – 11.00 pm Hollywood Awards Ratchada Soi 4 Bangkok, Thailand Setelah sekian lamanya tak pergi gig hardcore. Kali ni saya sempat menyaksikan sendiri Earth Crisis perform secara live di Bangkok. Memang perasaan dia lain macamlah. Akhirnya, saya dapat lihat dengan mata kepala sendiri band favourite saya ni…