by admin

Ni MCO keberapa daa? Part 1

Kita ni dah nak masuk bulan Ogos dah pun. Tapi, masih lagi ramai yang keliru pasal SOP yang dikeluarkan. SOP pulak asyik berubah ikut MCO (dan selera Menteri). Sekarang ni ada tempat yang EMCO (PKPD), FMCO (PKP Penuh), National Recovery Plan (NRP) Fasa 1, Fasa 2… dan pelbagai lagi istilah-istilah pakai-buang yang digunakan. Mana tak…

by admin

Happy New Year 2021

Salam Tahun Baru. Pastinya tahun baru 2021 ini bakal membawa sinar harapan buat kita setelah hampir setahun kita terkesan dengan pandemik Covid 19 yang melanda dunia. Dalam jangkamasa hampir setahun ni jugalah kita terpaksa mengamalkan norma baharu di dalam kehidupan seharian kita. Kalau dahulunya pemakaian facemask ni time jerebu aje, tetapi kini kita terpaksa memakainya…

by admin

Bulan Puasa di Era Covid 19

Ramadan Mubarak! Setelah lebih kurang setahun tak blogging, kini saya kembali ke alam maya untuk menyampaikan amanat di bulan yang mulia ini. Takdelah amanat sangat pun. Biasanya saya ni suka menulis dan blogging ni agak therapeutic bagi diri saya. Cumanya, kengkadang cetusan idea ataupun pendapat saya ni mungkin dianggap kontroversial atau tak boleh digunpakai. Tetapi,…

by admin

Isu Kahwin Dengan Anak Gadis 11 Tahun. Di Mana Silapnya?

Kecoh baru-baru ini apabila viral mengenai seorang lelaki di Kelantan yang bernikah dengan anak gadis berusia 11 tahun. 11 tahun? Gila ke apa?! Pada awalnya saya ingat kot ada orang buat fake news tetapi rupa-rupanya kes ni benar-benar berlaku. Manusia jenis apa yang tergamak melakukan perbuatan terkutuk sebegini? Sememangnya tak masuk akal langsung, bros and sis….

by admin

PRU Ke-14: Hari Penentuan

Marilah mari pergi mengundi, Jangan lupa kewajipan pada negara. Setelah kita dijemukan dijamukan dengan kempen demi kempen oleh Barisan Nasional dan Pakatan Harapan selama beberapa minggu, akhirnya telah tiba masanya kita menjalankan tanggungjawab kepada negara. Samada kita nak renew kontrak kita dengan kerajaan Barisan Nasional (yang memerintah dah 60 tahun) ataupun kita ingin menyahut gelombang…

by admin

Stephen Hawking Meninggal Dunia

  Ahli fizik terkemuka, Stephen Hawking, meninggal dunia pagi tadi di rumahnya di Cambridge. Anak-anaknya mengesahkan berita pemergian bapa mereka sebentar tadi. Mendiang berumur 76 tahun. Ni berita yang amat sedih terutama kepada mereka yang mengikuti perkembangan beliau. Hawking merupakan seorang theoretical physicist yang amat terkenal oleh kerana kepintaran dan semangatnya yang tak pernah luntur di…

by admin

Milo Tak Menyihatkan? Part 1

  Dalam sebuah video tular oleh Vishen Lakhiani, dia mendakwa bahawa minuman coklat kegemaran ramai, Milo, sebenarnya tidak sesuai diminum berikutan kandungan gulanya yang terlampau tinggi – lebih kurang 40%! Video linknya di sini. Kalau betul lah gula dia sebanyak tu, memang berita tak baiklah untuk kita. Sebagai penggemar Milo, saya akui terlepas pandang dengan…